De opleiding bestaat uit 12 bijeenkomsten, verdeeld over 3 modules. Elke module bevat interactieve workshops, praktijkopdrachten en theoretische lessen. Instromen is mogelijk bij elke module.
De meeste bijeenkomsten vinden online plaats. Omdat er mensen vanuit het hele land meedoen, beperkt dit de reis- en tijdsinvestering aanzienlijk. Omdat het leuk en belangrijk is elkaar soms toch even te ontmoeten, is er per module in ieder geval één offline bijeenkomst (in overleg), in het midden van het land.
De opleiding omvat onderwerpen zoals:
* Digitale geletterheid
* Mediawijsheid
* Informatievaardigheden
* Artificiële intelligentie
* Mediaopvoeding
* Digitaal burgerschap
* Computational thinking
* Begeleiding van verschillende doelgroepen
* Ontwikkeling van mediaprojecten
* Het integreren van media-educatie
In de digitale samenleving zijn mediageletterdheid en mediawijsheid essentieel. Mediacoaches helpen hun doelgroep kritisch en bewust om te gaan met media, wat bijdraagt aan hun algehele educatie en persoonlijke ontwikkeling. Ze ondersteunen ook bij het bestrijden van desinformatie en het bevorderen van een prettig online leven.
Nee! De meeste van onze deelnemers werken in de openbare bibliotheek of in het onderwijs. Daarnaast komen er deelnemers van gemeenten, ministeries, archieven, musea, kinderdagverblijven, BSO's, wijkteams, hulpverlening en gezondheidszorg. Ten slotte hebben we deelnemers die aan de slag gaan als zzp'er.
Als gecertificeerde mediacoach kunt u binnen bibliotheken en andere educatieve instellingen werken om mediageletterdheid te bevorderen. Dit kan leiden tot nieuwe rollen zoals projectcoördinator mediageletterdheid, educatief specialist, of programmamanager.